Wens van ouderen: parasailen (of gewoon een kopje koffie drinken) – NOS

Parasailen, met een onderzeeër mee en een trouwjurk op maat gemaakt krijgen. Het zijn drie van de spectaculairste wensen die deze week in vervulling gaan rondom Nationale Ouderendag. Toch zijn de meeste andere wensen heel eenvoudig: een bosje bloemen kopen, even wandelen of een kopje koffie drinken op het terras. En soms zit er ook een ongewone wens tussen.

De ongewone wens van een 89-jarige

Voor zo’n vijftienhonderd ouderen gaat dit weekend een wens in vervulling. Het is de negende keer dat ze in het zonnetje gezet worden. De hoop is dat er langdurige contacten ontstaan tussen de ouderen en de vrijwilligers. Jytte Reichert van het Nationaal Ouderenfonds heeft een dubbel gevoel. “Enerzijds is het schrijnend dat er een speciale dag voor ouderen moet zijn om zulke alledaagse dingen te kunnen doen. Anderzijds is het mooi om te zien hoe zo veel vrijwilligers zich inzetten om het mogelijk te maken.”

De leeftijd van die vrijwilligers varieert enorm. Zo wordt een 87-jarige ex-marinier begeleid door een 9-jarige jongen in een onderzeeër. En een 78-jarige dame krijgt een dagje dierentuin van een 82-jarige vrijwilliger.

Rinie Veenman wilde altijd al op een groot paard rijden Nationaal Ouderenfonds

De ouderen dienen hun wens voor het grootste deel in via een brief naar het Ouderenfonds. “We proberen dit zo min mogelijk digitaal te doen, omdat er dan meteen zo veel ouderen afgeschrikt worden”, vertelt Reichert. “De vrijwilligers door het hele land attenderen de ouderen op deze dag. Ook versturen we een krant en wordt er geadverteerd in lokale bladen. We proberen niet alleen ouderen in verzorgingshuizen te benaderen. Juist de mensen die nog zelfstandig wonen vinden het vaak lastig om hulp te vragen, of een wens te doen.”

Meneer Reijerse (87) bij een afvalverwerkingsbedrijf Roel Pauw

Het Nationaal Ouderenfonds hoopt dat na deze dag het contact tussen de ouderen en vrijwilligers in stand blijft. Om dit te stimuleren, heeft het fonds een matching-systeem opgezet. Zo worden vrijwilligers gekoppeld aan ouderen met vooral simpele verzoeken: een kopje koffie drinken of één keer per week gezellig kletsen.

Powered by WPeMatico

Antiques

AdSense